11 Sept 2015

Rovás Unicode - "Old Hungarian"

Júniusban, hosszas várakozás után elfogadásra került a rovásírás az Unicode szabványban - az Unicode 8.0 alatt, a 10C80-10CFF blokkban kaptak helyet a rovás karakterek (http://www.unicode.org/charts/PDF/U10C80.pdf).
Mivel ez a hivatalos szabvány, érdemes kicsit rápillantani.


  • Ez akárhogy is nézzük, 8 darab 16-os blokk, azaz 128, írd és mondd százhuszonnyolc pozíció. Azért ez nem kevés.
  • Láthatóak benne kis- és nagybetűk. Ez rendesen véleményfüggő, hogy kell-e, sok minden van, amihez elengedhetetlen (próbáljunk csak meg rovásírással Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk c. klasszikusát átültetni, és máris kiáltani fogunk a kétféle betűméretért. Mindazonáltal ezzel a karakterek számát kb. megfeleztük. De örüljünk, a kis- és nagybetűk modern szemlélet, tök jó!
  • Ha modern a szemlélet, a modern karakterek (dz, dzs, q, x, y, 500) is benne vannak! Ja nem, bocs, ezek úgy ahogy van, kimaradtak a szabványból, ahogy nincs semmilyen írásjel (ne felejtsük el, a pont, kötőjel és a felkiáltójel se használható, mert fordított az irány, nem ám a kérdőjel, vessző, idézőjel stb. És ez rettenetesen bosszantó, a 128 pozícióban ezeknek ott lenne a helye, enélkül egy épkézláb szöveget nem lehet írni.
  • Ott vannak olyan karakterek, amiket cserébe nem túl gyakran használ az ember (vagy legalábbis a Rovás Design, bocs, ha általánosítunk:)): AMB, ENC, AND, Ë, UNK, EMP, rövid R, ENT, ECH, US. Nem sajnáljuk, minél több karakter van benne, annál teljesebb a készlet, a bogárjeleknek is megvan a maga helye, ahogy a kis- és nagybetűnek is, és ahogy a 3. pontban leírtaknak is ott lenne.
  • Az ö-ő, de főleg az ü-ű témában nincs egységes betűhasználat, nos, a szabvány után se lesz, az Unicode-ban van "Nikolsburg Ö", "Rudimenta Ö", "Nikolsburg Ü", "Rudimenta Ü", és a két Ü esetén megjegyzésben, hogy vagy Ü-Ű, vagy ha akarod, Ű-Ü a karakterek értéke. Pompás.
  • 13+7 pozíció nincs definiálva.
  • "Old Hungarian". Winnetou öreg magyar barátja.
Na most akkor örülünk? Naná, mostantól az alábbi feliratnak meg kell majd jelennie. Idővel.

𐲢𐲛𐲮𐲁𐲤
Na az már más kérdés, ebben egyelőre bizonytalanság van, hogy működni fog-e a jobbról balra rendezés, vagy az kimarad a Szaknévsorból. A Rovás Design mindenesetre a saját betűtípusait át fogja ültetni Unicode-ra (a kisbetűkre mérget nem veszünk:)), még ha elsőre limitált lesz az értelme és haszna, és az is tuti, hogy az x, y, q stb. karakterekre is lesz megoldás. Nem szabványos, de kit érdekel.
És még az is lehet, hogy a betűkészletekbe beletervezzük a bogárjeleket is.

No comments:

Post a Comment